Son Dakika :
Home » , , , , , » Yalçın Bayer: Legalleştiler

Yalçın Bayer: Legalleştiler

Gönderen: Unknown on 28 Şubat 2012 Salı | 10:00



CHP kurultayı için bazı muhaliflerin söylediği gibi çok şey söylenebilir.

“Genel Merkez, görevini güçlü şekilde ortaya koyamıyor.”

“Kılıçdaroğlu, Aziz Yıldırım kadar diklenemiyor; CHP’liler de FB taraftarları kadar olamıyor.”

“Kurultay partisi olmaktan kurtulamıyoruz.”

“Kılıçdaroğlu ve yönetimi, partiyi büyütemiyor; gidişat iyi değil.”

Heyecanı zayıftı

Tüzükteki ‘padişah yetkileri’ kalktı mı?”

En ağır eleştiriyi eski milletvekili Sabri Ergül yaptı. Ergül, 2008’de Baykal’ın yaptığı tüzük değişikliğine karşı çıkmış; 17 ay süreyle değişen tüzük devreye sokulamamıştı. Bu kurultayda da söz alarak, tüzüğün, muhalefetin isteğine karşın bazı maddelerinin değiştirildiğini, ama Genel Başkan ve MYK’nın, eski ‘ağırlığının’ araya serpiştirildiğini ve aynı yetkilerin süreceği görüşünde olduğunu söyleyen Ergül, “Bir tek genel merkezden örgütlere gönderilecek para oranı değişti. ‘Demokrasi Şöleni’ yaftası ile bu ayıp örtülemez” dedi. Son seçimde ‘merkez yoklaması’ ile 3. sıraya konularak yeniden Meclis’e giren İsa Gök’ün, gerekli çoğunluğun olması yolundaki ısrarı ve buna karşılık kendisinin yaka paça salondan dışarı çıkartılması hiç ‘demokratik’ değildi.

Kurultayla ilgili ‘nitelikli çoğunluk’ konusu ve hazirun cetvelindeki imzaların ‘atılış’ biçimi CHP’nin başını ciddi şekilde ağrıtacak gibi gözüküyor.Önder Sav’ın yönlendirdiği bazı imzacıların yaptıkları hukuki girişimler, kurultayı iptal ettirebilir mi? Henüz erken ama hafta içinde yapılabilecek itirazlar bunu gösterecek. Nihayette Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararını verecek.

Kurultaydan bazı satır başları verirsek...

Kılıçdaroğlu’nun konuşması içerikliydi ama son iki Meclis grup konuşmasının ise gerisindeydi. Genel Başkan’ın heyecanı yoktu. Konuşmasında ‘demokrasi’ sözcüğünü ağırlıklı olarak kullandı. Parti içi sorunlara girmedi. ‘Postmodern diktatörlük’ vurgusu iktidara karşı en ağır eleştiriydi.

Muhalifler daha önce duyurmalarına karşın Anıtkabir’e gitmediler. Baykal, Sav gibi kurultaya gitmeyerek iddiasını bir anlamda sonlandırdı yorumları yapıldı. Demek ki, istenen tavizler yeterince verilmediği için ‘pazarlıklar’dan bir sonuç alınamadı. Unutulmaması gereken bir gerçek de antidemokratik olduğu için değiştirilen tüzüğün, Baykal ve Sav’ın eseri olduğudur. O gün antidemoktarik tüzüğe evet diyenlerin, dün de değiştirilmesi için oy kullanması siyasetin bir cilvesi olsa gerek.

Revizyon olabilir

Sonuçta Kılıçdaroğlu’nu güçlendiren bir kurultay yaşandı denilebilir. Değişim ve dönüşüm ile ‘yeni CHP’ legalleşti. Evet tüzük sorunu bir şekilde sona erdirildi. Bunun da siyasi sonuçları olması gerekir; bu da çeşitli organlarda ‘revizyonu’ gündeme getirebilir.

Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Olay Haberler

 
Copyright © 2012. Fiber Haber - Tüm Hakları Saklıdır
Powered by Blogger | Sitemap | Ping | Olay Haber | Spor