Son Dakika :
Home » , , , » Ergenekon davasında 4 sanık ifade verdi

Ergenekon davasında 4 sanık ifade verdi

Gönderen: Unknown on 28 Şubat 2012 Salı | 08:09



İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada savunmasını yapan tutuksuz sanıklardan Hüseyin Buzoğlu, ofisinde bulunan ''flash belleğin'' kendisine ait olmadığını ve hakkındaki arama ve el koyma kararlarının savcılar tarafından değil emniyet görevlilerinin kontrolünde gerçekleştirildiğini öne sürdü.

Buzoğlu, ''Öncelikle büromdaki aramanın nasıl yapıldığının değerlendirilmesi ve ertesinde söz konusu belleğin nasıl bulunduğunun irdelenmesi zorunludur'' ifadesini kullandı.

Belleğin bulunma anının da yer aldığı iddia edilen görüntülerde 9 dakikalık bir kayıp olduğunu ifade eden Buzoğlu, ''Görüntü bir ara gidiyor, geldiği zaman ile gittiği zaman arasında 9 dakikalık bir kayıp söz konusudur. Bu da gösteriyor ki açıkça hukuka aykırı delillerle yargılama yapılıyor'' iddiasında bulundu.

Buzoğlu, iletişim tutanaklarında yer alan örgütsel bağlamda konuştuğu iddialarına da değinerek, konuşmalarında suç isnat edilecek bir durum olmadığını savundu. Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Buzoğlu, beraatını talep etti.

Tutuksuz sanık gazeteci Muhammet Murat Avar da, 24 Şubat 2012 tarihine kadar asker olduğunu ve terhis olur olmaz da duruşmaya ifade vermeye geldiğini söyledi. Davanın sanıklarından Neriman Aydın ve Kemal Aydın'ı tanıdığını belirten Avar şöyle devam etti:

''Doğu Anadolu'da gazetecilik yapıyorum. Orada iddianamede geçtiği gibi misyonerlik faaliyetleri ile ilgili de haber yaptım. Gazeteciyim, polis ve asker başta olmak üzere haber kaynağı olabilecek herkesle görüştüm. Suçlamaları kabul etmiyorum. Yaptıklarım gazetecilik faaliyetinin dışında değildir.''

Bir an önce kendisi hakkında karar verilmesini talep eden Avar, annesinin duruşmaya geldiğinden haberi olmadığını, kendisini askerde sandığını söyledi.

Sanık Rıza Ferit Bernay

19 Mayıs Üniversitesi eski Rektörü tutuksuz sanık Rıza Ferit Bernay da, iki dönem rektörlük yaptığını ifade ederek, yasa dışı hiçbir faaliyette bulunmadığını anlattı. Terör örgütü üyeliği suçlamasını kabul etmediğini söyleyen Bernay, ''Ergenekon ismini ilk defa bu dava nedeniyle duydum. Buradakilerin çoğunun, sanık mı ziyaretçi mi olduğunu ancak yaka kartlarından ayırt edebildim'' dedi.

Tutuksuz sanık Bernay, iddianamede dava sanıklarından YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz ile aynı örgüt mensubu olarak gösterilmelerinin çelişkili bir durum olduğunu savunarak, şunları kaydetti:

''2000 yılında Cumhurbaşkanı tarafından göreve atandım. O dönemde Kemal Gürüz benim atanmama karşı çıkmıştı. Rektör olduğumda iki yıl boyunca Kemal Gürüz bana akademik kadro vermedi. Bir üniversite için bu oldukça uzun bir süredir. Ben Kemal Gürüz'ün kendisini hiç tanımıyordum. Hiç tanışmadığım ve aramızda sıkıntılar olan bir insanla aynı örgüte mensup olmamız çelişkiyi ortaya koymaktadır.''

Davanın tutuklu sanıklarından Fatih Hilmioğlu'nun üniversite yıllarından sınıf arkadaşı olduğunu söyleyen Bernay, sanıklardan Mustafa Yurtkuran'ı da Rektörler Kurulu'ndan tanıdığını belirtti.

Tutuklu sanık Mustafa Balbay ile konuşmacı olarak katıldıkları bir panelde tanıştığını anlatan Bernay, ''Mehmet Haberal, Hacettepe'den hocamdır. Şener Eruygur ile Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) seçimlerinde görüşmelerim olmuştur'' dedi.

Bernay, İşçi Partisi üyesi olmadığını dile getirerek, zamanında ''Talat Paşa Komitesi''nden davet aldığını ancak katılmadığını ifade etti. Hakkındaki iddiaların üç ayağı olduğunu söyleyen tutuksuz sanık Ferit Bernay, ''İlki Cumhuriyetçi Çalışma Grubu'dur. İkincisi Jandarma Genel Komutanlığı'nda verilen yemektir, üçüncüsü de Mustafa Balbay'ın üçüncü şahıslarla yaptığı görüşmelerde adımın geçmesidir'' diye konuştu.

Cumhuriyetçi Çalışma Grubu'nun adını ilk defa soruşturma sürecinde duyduğunu öne süren Bernay, Jandarma Genel Komutanlığı'ndaki yemeğe ise YÖK tasarısındaki değişiklikleri konuşmak ve fikir alışverişinde bulunmak için gittiklerini kaydetti. Cumhuriyete saygı mitinglerinin Jandarma Genel Komutanlığı'nda kararlaştırıldığı yönündeki iddialara da değinen Bernay, söz konusu mitinglerde 'ordu göreve' pankartı açanları defalarca ikaz ettiklerini iddia etti.

Hakkındaki suçlamaların hiçbirini kabul etmediğini belirten Bernay, beraatını talep etti.

Tutuksuz sanık Mustafa Abbas Yurtkuran da, savunmasında, ''silahlı örgüt üyesi'' ve ''darbe teşebbüsü'' iddiaları ile yargılanmasının kendisini kahrettiğini belirterek, bu suçlamalarla kendisinin uzaktan ve yakından ilgisinin olmadığını öne sürdü.

''Batı Çalışma Grubu'na şikayet edildim''

Yurtkuran, 2000 ile 2008 yılları arasında Bursa Uludağ Üniversitesinde rektörlük yaptığını ifade ederek, ''Rektörlük görevim sırasında yaptığım konuşmalar dinlenirse hükümeti devirme gibi bir planımın olmadığı görülecektir'' dedi.

Cumhuriyet Mitingi'ne katıldığını belirten Yurtkuran, söz konusu mitingde ''Ordu göreve'' pankartını açanları tanımadığını ve bu olayın münferit bir hadise olduğunu iddia etti.

Davanın sanıklarından Şener Eruygur ile görevdeyken iki kere görüştüğünü anlatan Yurtkuran, Uludağ Üniversitesi'nin jandarma bölgesinde olduğunu, söz konusu görüşmelerden birinde jandarma sayısının güvenlik açısından arttırılmasını istediğini, diğer görüşmesinde ise görevli kıdemli bir astsubayın çocuğu hasta olduğu için görevinde bir dönem daha kalması için ricada bulunduğunu anlattı.

Kent Otel'de yapılan toplantılara çağrılmadığını söyleyen Mustafa Abbas Yurtkuran, İşçi Partisi'nin yurt dışı programları dahil hiçbir programına katılmadığını ancak Aydınlık Dergisinde, fotoğrafı yayınlanarak ''sanki katılmış gibi'' yansıtıldığını belirtti.

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin, ''Batı Çalışma Grubu'nu duydunuz mu?'' sorusuna Yurtkuran, ''Rektörlük dönemimde Bursa Bölge Komutanı tarafından BÇG'ye şikayet edildiğimi duydum. Söz konusu komutan, il genel kurulunda dönemin valisi Ali Fuat Güven ve bana hitaben, İlahiyat Fakültesindeki kız öğrencilerin başörtüleriyle derse girmelerine izin vermem nedeniyle BÇG'ye şikayet ettiğini söyledi. Bende ilk kez BÇG'yi bu kurulda duymuş oldum'' yanıtını verdi.

2000 ile 2008 tarihler arasında görev yapan Bursa valilerinin, Bursa emniyet müdürlerinin ve cumhuriyet başsavcılarının tanık olarak dinlenilmesini isteyen Yurtkuran, hakkındaki iddiaları kabul etmediğini belirterek, beraatını talep etti.

Yurtkuran'ın savunmasının tamamlanmasının ardından duruşma yarına ertelendi.AA
Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Olay Haberler

 
Copyright © 2012. Fiber Haber - Tüm Hakları Saklıdır
Powered by Blogger | Sitemap | Ping | Olay Haber | Spor