Son Dakika :

Selim Sadak hakim karşısında

Gönderen: Unknown on 28 Şubat 2012 Salı | 08:08



Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu 17 sanık ile aralarında Belediye Başkanı Sadak'ın da bulunduğu 19 tutuksuz sanık hazır bulundu. Salonun küçük olması nedeniyle bazı sanıklar izleyici bölümüne alındı.

Mahkeme Başkanı Necati Türkmen, kimlik tespiti sırasında iddianamede geçen suçlardan dolayı kimsenin hemen heyecana kapılmamasını isteyerek, sanıklara savunmalarını hangi dilde yapacaklarını önceden belirtmelerini istedi.

İddianamenin okunmasının ardından söz alan sanık Selim Sadak, iyi derecede Kürtçe bildiğini ancak savunmasını Türkçe yapacağını ifade ederek, şunları söyledi:

''Kasaplar Deresi'ndeki etkinliğe, sivil toplum örgütlerinin etkinliklerinde yer aldığım için katıldım. Bu etkinliğin güzergahını vali ve emniyet müdürü ile beraber belirledik. Bana atılan suçları kabul etmiyorum. Son olaylarda küçük bir olay çıkmış, hatta emniyet bu konuda bizden özür diledi. Demokratik eylem çadırına mağdur ailelerinin gönderdiği dilekçeler üzerine katıldım, orada halay da çektim. Davul ve zurna sesine dayanamıyorum, hemen halay çekerim. Katıldığım hiçbir eylemde taş atmam ve attırmam.''

Sanık Selamet Timurtaş ise katıldığı eylemin yasadığı olduğunu bilmediğini savundu.

Bazı tutuklu sanıkların Kürtçe yazılı olarak verdiği dilekçeler, mahkeme başkanı Türkmen tarafından iade edildi.

Sanık avukatlarından M. Emin Aktar da mahkeme heyetinin sunulan dilekçeleri dava dosyasına koymasını isteyerek, gizli tanığı mahkeme heyetinin huzurunda ve düzenlenen özel bir ortamda dinlemek istediklerini söyledi.

Aktar, davadaki hiçbir sanığın örgüt üyeliği ile suçlanamayacağını iddia ederek, tüm sanıkların beraatini istedi.

Mahkeme Başkanı Türkmen ise Kürtçe savunma konusunda alınmış bir sayfalık kararı özetleyerek, şunları söyledi:

''Yargılamada dil konusunda geçen tek ifade, 'meramını anlatacak kadar' konuşabilmesidir. Kürtçe, İngilizce, Arapça hangi dilde savunma olursa olsun verilen kararlarda etkisi yoktur. Ben sizin tepkilerinizi ve mimiklerinizi de ölçmek zorundayım. Savunmanın Zazaca, Kürtçe yapılmasının hiçbir olumsuz tarafı yoktur. Zamanım ve imkanım olsaydı Kürtçe'yi öğrenir ve zevkle konuşurdum. Kısacası alınan kararların dille bir alakası yoktur.''

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu 17 tutuklu sanıktan 5'inin tahliyesine karar vererek, duruşmayı erteledi.

İddianamede, 36 sanık hakkında ''örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, 2911 sayılı toplantı, gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet ve terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçlarından 10 ile 18 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezası isteniyor.AA
Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Olay Haberler

 
Copyright © 2012. Fiber Haber - Tüm Hakları Saklıdır
Powered by Blogger | Sitemap | Ping | Olay Haber | Spor