Son Dakika :

13 olağanüstü kadın

Gönderen: Maykıl on 27 Şubat 2012 Pazartesi | 03:02



COCO CHANEL

Gerçek adı Gabrielle Bonheur olan Chanel, 1883 doğumlu öksüz bir çocuk olarak yurtta büyüdü. Sahneye çıktı ve söylediği Qui Qu'a vu Coco şarkısı yüzünden adı Coco oldu. Erkek giysilerini kadınlara uyarlamasıyla dikkat çekti. İlk butiğini, 1913'te açtı. Güneşlenmeyi moda haline getirdi. Alman işgali sırasında bir Alman subayla aşk yaşadığı ortaya çıkınca, yalnızlık yılları başladı. 71 yaşında modaya döndü. "Moda geçer, stil kalır," sözüyle hatırlanan Chanel, 87 yaşında öldü.

GRACE KELLY

1929'da ABD'de doğdu. İlk filmi, henüz 22 yaşındayken kameralar önüne geçtiği, Fourteen Hours'tu (1951). The Country Girl'deki performansıyla en iyi kadın oyuncu dalında, 1955'te Oscar aldı. Sinema kariyerinin zirvesindeyken, Monako Prensi Rainer'la evlendi ve prenses unvanını aldı. Sonu ise trajik oldu: 1982'de, henüz 52 yaşındayken, trafik kazasında yaşamını yitirdi.

HEDY LAMARR

Sinema tarihinin ilk çıplak kadını olarak büyük üne kavuşan Hedy Lamarr, aynı zamanda günümüzde milyarlarca insan tarafından kullanılan teknolojilerin mucitleri arasında yer alıyor. Müzisyen komşusu George Antheil ile birlikte otomatik piyanoların çalışma prensibinden etkilenen ikili, 'frekans atlamalı yayılı spektrum' teknolojisini geliştirdi. Sonuçta Lamarr ve Antheil'ın oluşturdukları temelden faydalanılarak, GSM, Wi- Fi ve GPS teknolojileri icat edildi. Lamarr, 2000'de Florida'da yaşama veda etti.

AUDREY HEPBURN

1929'da, Brüksel'de doğan Hepburn, Roma Tatili filmiyle en iyi kadın oyuncu Oscar'ını kazandı. 1954'te yer aldığı romantik komedi Sabrina ile de Oscar'a aday gösterildi. 1957'de Şahane Macera'daki performansıyla, sahip olduğu dans yeteneklerini sergiledi. İki yıl sonra, Bir Hemşirenin Hikayesi ile yeniden Akademi Ödülleri'ne aday gösterildi. 1980'de UNICEF'in iyi niyet elçisi olarak çalışmaya başlayan Hepburn son olarak 1989'da, Daima ile izleyici karşısına çıktı. 1993'te kansere yenik düştü.

AGATHA CHRISTIE

Dedektif Hercule Poirot tipinin yaratıcısı İngiliz yazarın ilk romanı Styles'daki Esrarengiz Olay'dır. Yazar ayrıca Miss Marple adının verdiği bir tip daha yarattı. 1928'de ilk kocasından boşanıp Max Mallowan'le evlendikten sonra dünyayı gezen Christie'nin romanları 1930'larda çoğunlukla uluslararası mekanlarda geçmeye başladı. On Küçük Zenci kitabı, polisiye türünün klasikleri arasındadır. 1976'da yaşama veda etti.

TARİHİN YAZDIĞI İSİMLER

Belgeselde yer alan diğer ünlü kadınlar: MADAM CHIANG KAI-SHEK: Tayvan'ın ilk devlet başkanın eşi.MARIA MONTESSORI: İtalya'nın ilk kadın doktoru.AMELIA MARY: Atlas Okyanusu'nu yolcu olarak geçen ilk kadın.MARTHA GELLHORN: Amerikalı gazeteci ve yazar.WALLIS SIMPSON: İngiltere kralı Edward'ın uğruna tahtı bıraktığı Amerikalı kadın.RUTH WESTHEIMER: Amerikalı seks terapisti ve yazar.INDIRA GANDI: Hindistan'ın ilk kadın başbakanı.JOSEPHINE BAKER: Siyahi şarkıcı ve dansçı.
Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Olay Haberler

 
Copyright © 2012. Fiber Haber - Tüm Hakları Saklıdır
Powered by Blogger | Sitemap | Ping | Olay Haber | Spor