Son Dakika :
Home » , , , » KKTC doğalgazda Türkiye'yi adres gösterdi

KKTC doğalgazda Türkiye'yi adres gösterdi

Gönderen: Unknown on 2 Mart 2012 Cuma | 06:39



Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) anamuhalefet lideri Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, Rum kesiminde çıkan doğalgazın Avrupa ülkelerine pazarlanmak durumunda olduğunu belirterek, ''Doğalgaz, AB ülkelerine pazarlanacaktır. Kıbrıs sorununda çözüm olması halinde, doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa Birliği'ne dağıtılması söz konusu olacaktır. Çözümün bu anlamda da Türkiye'ye sağlayacağı avantaj vardır'' dedi.

İzmir Ticaret Odasının davetiyle meclis toplantısına katılan Yorgancıoğlu, Kıbrıs sorununun çözümünde Türk ve Rum taraflarının eşit siyasi ve sosyal haklarını talep ettiklerini belirterek, eski Cumhurbaşkanı Talat döneminde gerçekleşen proaktif siyasetle sorunun çözümünde yaklaşılan ortama karşın ''KKTC ve Türkiye'nin öncelikli iç meseleleri nedeniyle'' son dönemde gündemden düştüğünü savundu.

Kendilerinin çözüme yönelik çalışmaların aktif şekilde devam etmesi için çaba gösterdiklerini dile getiren Yorgancıoğlu, şunları söyledi:

''Kıbrıslı Türkler 2004 yılı öncesine kadar çözümü istemeyen taraf olarak bilinirdi. Görüşmelerde gelinen noktada yeniden, 'Kıbrıslı Türkler çözüm istemiyor' koltuğuna oturtulma tehlikesiyle karşı karşıyayız. Sayın Eroğlu'nun, Sayın Talat'ın görüşmelerdeki proaktif siyasetini, pozisyonunu takınması gerekir. Türkiye'de de hükümet, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu, sorunun çözümüne yönelik cesaretlendirmelidir.''

Kıbrıs'ta iki kesimin siyasi ve sosyal haklarının eşitliğinin ve egemenliğinin sağlandığı yapının oluşturulması gerektiğini, bu kapsamda Kıbrıs sorunu çözülmeden Türk askerinin adadan çekilmesini de doğru bulmadıklarını dile getiren Yorgancıoğlu, Kıbrıs ve Türkiye'deki artan milliyetçiliğin ise sorunun çözümünde olumsuz etki yarattığını ifade etti.

Yorgancıoğlu, şöyle devam etti:

''Karşısındakini düşman gören, hep suçu bir başkasında arayan, başkasının yaşam hakkı olmadığını düşünen kalıplardaki milliyetçiliği olumsuz buluyoruz. Üzülerek söylüyorum, maalesef Kıbrıs da Türkiye de bazen bunun esiri olmaktadır. Diyelim ki çözüm momenti yakalandı, burada herhangi bir parti, 'Kıbrıs Türkleri satılıyor, Kıbrıs satılıyor' dediğinde, bu ülkeyi yöneten hükümet, buna rağmen Kıbrıs'ta bir anlaşmanın olması için oradaki lideri cesaretlendirir mi? Bana göre çok az lider bunu yapar. Milliyetçi duyguların yükselmesi, oradaki koşulları tam olarak bilmeden, sorunun bir satılma gibi takdim edildiği halde ona itibar edip kendi pozisyonundan vazgeçmesidir. Varılacak çözümde Rumların sahip olduğu haklar kadar Türklerin de sahip olması koşulunu arıyoruz. Siyasi eşitlik temelinde, egemen iki halklı federal yapıdan bahsediyoruz. Rumların hegemonyasına girmek ne aklımızdan geçer, ne de yaşadıklarımızı bize unutturur.''

-Rum kesimindeki doğalgaz konusu-

Yorgancıoğlu, toplantıya katılanların Rum kesiminde bulunan doğalgaz konusundaki sorusu üzerine de karşı çıkmalarına rağmen araştırma yapılan parselde Kıbrıs'a 200 yıl yetecek kapasitede doğalgaz bulunduğunu belirterek, konunun Kıbrıs sorununun çözümüyle beraber avantaja çevrilebileceğini iddia etti.

Yorgancıoğlu, şöyle konuştu:

''Bir parselde Kıbrıs'a 200 yıl yetecek kadar doğalgaz bulunmuştur. O dönemde Rum tarafındaki siyasilerle ilişkilerimiz vardı ve Kıbrıs sorunu çözülmeden böylesi bir araştırmaya girmenin çözümü zora sokacağını ifade etmiştik. Uluslararası tanınan bir ülke olması nedeniyle bütün dünya onlara sahip çıktı. Bu kaynağın araştırılmasında bile Kıbrıslı Türkler'in söz sahibi olması gerekir. Ama bir sonuç var. Bizim bugün yapmamız gereken bunu pozitife çevirmektir. Doğalgaz kaynaklarının çözümü finanse etmek için kullanılması gerekir. Rumlar da çözüm olduktan sonra bu kaynaklarda Kıbrıslı Türklerin de hakkının olduğunu söylüyor. Doğalgaz, AB ülkelerine pazarlanacaktır. Sıkıştırılarak tankerlerle Avrupa'ya taşınması, ya da boru hatlarıyla Avrupa'ya taşınması söz konusu. Kıbrıs sorununda çözüm olması halinde, doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa Birliği'ne dağıtılması söz konusu olacaktır. Çözümün bu anlamda da Türkiye'ye sağlayacağı avantaj vardır. Türkiye, burada hem kendi gaz ihtiyacını karşılama hem transit geçişten de ücret almak kaydıyla bir avantaj elde edecektir.''

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş da Kıbrıs sorunun 45. yılına girdiğini belirterek, sorunun Türk milletinin ortak sorunu olduğunu, çözüm için kendilerinin de her platformda çaba sarf ettiklerini kaydederek, barış umudunu koruduklarını vurguladı.

AA
Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Olay Haberler

 
Copyright © 2012. Fiber Haber - Tüm Hakları Saklıdır
Powered by Blogger | Sitemap | Ping | Olay Haber | Spor