Son Dakika :
Home » » AP'den Türkiye'ye çağrı

AP'den Türkiye'ye çağrı

Gönderen: Unknown on 2 Mart 2012 Cuma | 09:45



AP Dış İlişkiler Komitesi'nde Türkiye rapor taslağı 7'ye karşı 54 oyla kabul edilirken kabul edilen değişiklik önergeleriyle sivil anayasa çağrısı güçlendirildi
AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye rapor taslağı ve 461 değişiklik önergesi, Dış İlişkiler Komitesi'nde oylandı.
Bazı aşırı sağ ve sol milletvekillerinin rapor taslağında yer almamasına rağmen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını ve benzer maddeleri kabul ettirme girişimi sonuçsuz kaldı.
Oylamada kabul edilen değişiklik önergelerinde ise sivil anayasa çalışmalarına güçlü destek verilerek, "Yeni anayasanın Türkiye'deki her fert ve grubun haklarını tasdik etmesi, güçler ayrılığını güvence altına alması, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına teminat getirmesi, ordu üzerinde tam sivil denetimi garanti altına alması ve Türk vatandaşlığı kavramında kapsayıcı olması" önemle vurgulandı.
Kabul edilen rapor taslağının anayasayla ilgili paragrafında, bütün siyasi partiler ve taraflara, "uzlaşmaya dayalı yeni anayasa müzakereleri sürecini yapıcı desteklemeleri ve yapıcı tutum benimsemeleri" çağrısı yapıldı.
ASKERİ HARCAMALARA YARGI DENETİMİ
Taslak raporda askeri harcamaların bütünüyle yargı denetimi altına alınması, Türk Silahlı Kuvvetleri ve jandarmanın sivil yargıya tabi olması vejandarmanın ombudsmanın görev alanına dahil edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı
AP Türkiye taslağına eklenen yeni bir paragrafta, iktidar ve muhalefet arasındaki kavgasız ve yapıcı ilişkinin etkili reform sürecinin ön şartı olduğu vurgulanarak, bu kapsamda bazı TBMM üyelerini de etkileyen yargılamalar ve uzun tutukluluk sürelerinden ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında düzenlenen fezlekeden endişe duyulduğu ifade edildi.
Hrant Dink davasında çıkan son mahkeme kararından endişe duyulduğu kaydedilen rapor taslağında, AİHM'in 2010 yılında verdiği ilgili kararı da göz önünde tutularak cinayetin bütün detaylarıyla soruşturulması ve tüm sorumluların yargı önüne çıkarılması istendi.
Rapora eklenen değişiklik önergesiyle "Hrant Dink davasıyla Türkiye'de hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının test edildiği" vurgulandı. Hükümete Terörle Mücadele Kanunu ve Türk Ceza Kanununu gözden geçirmesi çağrısı yapılan rapor taslağında, Ergenekon ve Balyoz davaları paragrafına yapılan ekle "sanıklar aleyhine tutarsız deliller kullanıldığı iddialarından endişe duyulduğu" dile getirildi.
Rapor taslağında, AB'nin vize serbestisi tanımadığı tek aday ülkeninTürkiye olduğuna dikkati çekilerek, geri kabul anlaşmasının imzalanması halinde üye ülkelere vizelerin kalkması müzakerelerini yürütmesi için AB Komisyonu'na yetki vermeleri çağrısı yapıldı.
ARAP BAHARI İLHAM KAYNAĞI OLDU
Belgede Türkiye'nin bölgesel oyuncu olarak Ortadoğu, Batı Balkanlar,Güney Kafkasya, Afganistan ve Pakistan, Orta Asya ve Afrika Boynuzu'nda önemli rol oynadığı ve Arap Baharı'nda ilham kaynağı olduğu ifade edildi.
AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, AP Dış İlişkiler Komitesi'ndeki oylamanın ardından yaptığı açıklamada, "Türkiye ve AB birbirine bağımlıdır. AB,hızla büyüyen Türkiye ekonomisinden kazanç elde etmektedir. Fakat Türkiye ve ABdış politika, enerji, güvenlik ve terörle mücadele alanlarında işbirliğini güçlendirerek birlikte karlı çıkabilir. Türkiye türbülanslı bir bölgede müspetrol oynayabildiğini ispatlamıştır" dedi.
Oomen-Ruijten, Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde yeni bir ivmeye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Olay Haberler

 
Copyright © 2012. Fiber Haber - Tüm Hakları Saklıdır
Powered by Blogger | Sitemap | Ping | Olay Haber | Spor