TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, bazı üniversitelerin ismini değiştiren 5 kanun teklifi ile AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Ahmet Aydın, Mahir Ünal, Mustafa Elitaş ve Ayşe Nur Bahçekapılı'nın, İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan kanun teklifini birleştirerek görüştü.
Görüşmelerin ardından teklif, alt komisyona sevk edildi.
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran, kesintisiz eğitim uygulamasına son veren kanun teklifi, alt komisyona sevk edildi.
Komisyon, bazı üniversitelerin ismini değiştiren 5 kanun teklifi ile AK Parti Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli, Ahmet Aydın, Mahir Ünal, Mustafa Elitaş ve Ayşe Nur Bahçekapılı'nın, İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapan kanun teklifini birleştirerek görüştü.
Teklifin tümü üzerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, teklifle, ''kardelenlerin, bahara erişmeden koparılmak istendiğini'' öne sürdü. Çıray, teklifin yasalaşması halinde kızların eğitimi sonucundaki felaketi görmek için çok fazla beklemelerinin gerekmeyeceğini söyledi.
Teklife yönelik başta kadınlar olmak üzere seferber olunması gerektiğini, kadınların geleceğinin ilk kez bu kadar tehlike altında olduğunu iddia eden Çıray, bir partinin, kızların geleceğini boğmaya çalıştığını öne sürdü. Çıray, sanatçı Sezen Aksu'ya, ''Kardelen şarkısını Türkiye'ye kazandıran Sezen Aksu'ya sesleniyorum; kardelenler koparılıyor, baba beni okula gönder çığlığı kesiliyor. Aksu, şimdi şarkı söyleme zamanı'' diye seslendi.
CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, teklifi, ''Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nu rafa kaldırma'' teklifi olarak nitelendirdi.
CHP Aydın Milletvekili Lütfi Baydar, teklifin, 1 artı 8 artı 4 olarak getirilmesi halinde sonuna kadar destekleyeceklerini söyledi.
CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, düzenlemeyle imam hatiplerin orta kısmını yeniden açmak istenildiğini ileri sürerek, teklifin ''rövanş teklifi'' olduğunu ileri sürdü. Altay, ''(Hem imam, hem hatip, hem vali, hem doktor, hem mühendis, hem başbakan...) Herkes imam olursa, imam olmanın özelliği kalmaz'' dedi.
Altay, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın annesinin Sinoplu olduğuna işaret ederek, Sinop Üniversitesi'nin adının Necmettin Erbakan olmasının teklif edilmesine itirazlarının olmayacağını kaydetti.
Konuşmasında, ''Mini mini birler, eşek kadar 8'ler'' ifadesini kullanan Altay'a, komisyonun divan üyesi, tutanaklardan ''eşek'' sözünün çıkarılabileceğini söyledi. Bunun üzerine Altay, bunda bir sakınca görmediğini ifade etti.
CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak, kız çocuklarının, 4 yıldan sonra eğitimin dışına çıkarılarak, örgün eğitiminin dışına atılacağını, bunun fırsat eşitliğine aykırı olduğu sözlerine, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ''Siz bilim adamısınız, dürüst davranmak zorundasınız. Kız çocuklarının nasıl dışarıya atılacağını söyler misiniz?'' diye sordu.
AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin, imzaladığı teklife kendisinin de inanmadığını ileri süren Toprak, Canikli'nin, komisyondaki konuşmasında, ''bizim görüşümüze, inancımıza göre'' şeklinde cümleler kullandığını söyledi. Toprak, bu şekilde inanç üzerine, milli eğitim gibi bir alanda yasa değiştirilemeyeceğini ifade etti.
Teklifin, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmadığını, 4 yıla indirdiğini iddia eden Toprak, bundan en büyük zararı kız çocuklarının göreceğini söyledi.
Toprak, teklifin, bilimsel bir yanının olmadığını ifade ederek, geri çekilmesini istedi.
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, Komisyonun Başkan, Başkanvekili, Katip üye ve Sözcüsünün AK Parti'li olduğuna işaret ederek, ''Çöpçü olsa AKP'li olacak...AK Parti'li, CHP'liler doğru bir şey getirdiğinde, doğru dediğimizde onun kuyruğuna takıldığımız söyleniyor, sizin derdiniz ne? Milli eğitimi maymuna çevirmeye hakkımız var mı? Burası AKP komisyonu. Biz de varız ama süs bitkisi, fonksiyonel olmadıktan sonra ne anlamı var'' görüşlerini dile getirdi.
Yeniçeri, ''Euorivizyon mu kerevizyon mu ne, bir yarışma var. Kendi dilimizde bile yarışmaya katılamıyoruz, kazansan ne olur kazanmasın ne olur. Bu milliyetçilik değil, kimlik meselesi'' dedi.
Komisyonda, teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, alt komisyon kurulması kararlaştırıldı. Yapılan oylama sonucunda kurulan alt komisyon, çalışmalarına 28 Şubat Salı günü başlayacak.
Komisyondaki görüşmelere, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya da katıldı.
AA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.