Son Dakika :
Home » , , , , , » Suriye'de anayasa referandumu

Suriye'de anayasa referandumu

Gönderen: Maykıl on 27 Şubat 2012 Pazartesi | 06:10



Suriye'de yeni anayasa referandumu bugün yapılıyor. 14 milyon Suriyeli, sabah 07.00'de başlayan referandumda sandık başına gidecek. Devlet Başkanı Beşar Esad, yaşanan isyan ve dış baskılara yanıt olarak anayasanın onaylanması halinde 90 gün içinde seçimlere gidileceğini açıklamıştı.

YENİ ANAYASA NE GETİRİYOR?

Halk oyuna sunulan anayasada "Baas Partisi'nin ülke ve halkın önderi olduğu" yönündeki madde kalkıyor ve muhalif partilerin önünü açılıyor.   

DEVLET BAŞKANLIĞINA SINIRLAMA

Yeni anayasada ayrıca devlet başkanlığı da 7 yıllık iki dönemle sınırlandırılıyor. Ancak bu hüküm geçmişe yönelik uygulanmayacağı için 11 yıldır başta olan Esad'ın 14 yıl daha işbaşında kalmasını engellemiyor.

MUHALİFLERDEN BOYKOT ÇAĞRISI 

Muhalifler yeni bir şey getirmediği gerekçesiyle referandumun boykot edilmesi çağrısında bulundular.

ŞİDDET DEVAM EDİYOR 

Ajanslar ülkenin sakin kesimlerinde oy kullanma işlemlerinin olaysız devam ettiğini bildirdi. Ancak Humus ve Hama gibi kentlerde bugün de şiddet olayları yaşandı.  Suriye İnsan Hakları Gözlemcileri Örgütü, bugünkü çatışmalarda şimdiye kadar 8 sivilin ve 10 güvenlik gücünün öldürüldüğünü açıkladı.

ÜÇÜNCÜ REFERANDUM

11 yıllık Beşar Esad yönetiminde bugüne kadar iki referandum yapılmıştı. 2000 ve 2007 yıllarındaki iki halkoylaması da Beşar Esad'ın devlet başkanlığının oylanmsı içindi ve ikisinden de yüzde 97 oranında "evet" çıkmıştı.
Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Olay Haberler

 
Copyright © 2012. Fiber Haber - Tüm Hakları Saklıdır
Powered by Blogger | Sitemap | Ping | Olay Haber | Spor