Son Dakika :

Raylı tavaf sistemi

Gönderen: Maykıl on 19 Şubat 2012 Pazar | 20:58

Kabe'nin tavaf edilmesi sırasında yaşanan yoğunluğun azaltılması için ilginç bir proje üretildi.

Her yıl Hac ve Umre dönemlerinde yapılan tavaflar sırasında yaşanan izdihamı önlemek için yeni bir proje geliştirildi.

İsa El-İbrahim adlı bir tasarımcı mühendis tarafından geliştirilen projeye göre, tavaf alanı raylar üzerinde hareket edecek. El İbrahim, elektrikli, hidrolik ve mekanik yöntemle çalışan sistem sayesinde tavaf alanının rahatlayacağını, böylelikle daha çok insanın rahat bir şekilde tavaf yapabileceğini söyledi.

"10 DAKİKADAN AZ SÜRECEK"
El İbrahim projesini şu sözlerle tanıttı:


"Özellikle izdihamın sık olduğu Ramazan ve Hac dönemlerinde ihtiyaç duyulduğu zamanda otomatik olarak kontrol edilip istifade edilebilecek. Tavaf edenlerin hissetmeyecekleri kadar sessiz ve düzgün bir şekilde çalışacak ve bir şavtı 10 dakikadan az bir sürede tamamlayacak"

TAVAF EDENLERİN YÜZDE 75'İ TAŞINACAK
Bu projenin Kabe'de yapılan genişletme çalışmalarıyla uyumlu olduğunu ve herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini belirten El İbrahim, raylı tavaf alanını şu anda kullanılan tavaf alanının bir kısmı üzerine kurulabileceğini ve her şavtta tavaf edenlerin yüzde 75'inin sığacağını, böylelikle izdiham problemine kesin çözüm olacağını ifade etti.

Projenin ilgili kurumlar tarafından verilecek izinler sonucunda uygulanabileceğini belirten El-İbrahim, hareketli tavaf alanı parçalarının ilgili şirketlerde yaptırıldıktan sonra birkaç gün içinde takılıp çalıştırılabileceğini kaydetti.

Proje, Suudi Arabistan Kral Abdülaziz Bilim ve Teknoloji Şehri'nde de tescillendi.
(CHA)
Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Olay Haberler

 
Copyright © 2012. Fiber Haber - Tüm Hakları Saklıdır
Powered by Blogger | Sitemap | Ping | Olay Haber | Spor