Son Dakika :
Home » » İşte Türk Lirası'nın yeni simgesi

İşte Türk Lirası'nın yeni simgesi

Gönderen: Unknown on 2 Mart 2012 Cuma | 06:25



Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı Türk Lirası'nın yeni simgesini açıkladı

Türk Lirası'nın simgesi görücüye çıktı. Merkez Bankası tarafından düzenlenen ''TL Simge Yarışması''nın sonuçları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın katıldığı toplantıda açıklandı.

DÜNDEN BUGÜNE TÜRK LİRASINDAKİ DEĞİŞİM... TIKLAYIN...

Başbakan Erdoğan, toplantıda yaptığı konuşmada 8 binin üzerinde bir katılımın olduğunu, cezaevlerinden bile bu yarışmaya katılanların olmasının vatandaşlarımızın ne denli bir duyarlılık içinde olduğunu görmek açısından önemli olduğunu söyledi. Erdoğan, İlk 3 sıraya yükselen kardeşlerimizi tebrik etti.

EMİN ÇÖLAŞAN'I UNUTMADI

Paradan 6 sıfır atılması projesini, o dönemde eleştiren gazetecileri de hatırlatan Başbakan Erdoğan, Emin Çölaşan'ı unutmadı.

"Biz paradan 6 sıfır atacağız deyince bize gülüyorlardı. Köşelerinden bize saldırıyorlardı. Ben Taksim Meydanı'nda şöyle yaparım diyorlardı. Bunlarda ufuk yoktu, saldırganlık vardı. Halkın ayak uyduramayacağını söylüyorlardı. Halkımız ayak uydurmakta oysa hiç zorluk çekmedi. Bilinçli, temkinli, büyük koordinasyon içinde sıfır sorunla, sıfır atma operasyonunu tamamladı. Ne enflasyona olumsuz etki yaptı, ne de uyum sorunu yaşandı."

NEREDEN NEREYE...

6 sıfır atılmış olan yeni Türk lirasına kurumların hızla uyum sağladığını anımsatan Erdoğan, "Alışkanlıkla 1 lira yerine 1 milyon diyoruz. Bazen de geçmişteki bol sıfırlı paraları, kıyas yapmak için kullanıyoruz. bizim de siyaseten işimize geliyor. Nereden nereye geldiğimizi görmek için" diye konuştu. Erdoğan özetle şöyle konuştu:

TUVALETE GİRMEK 1 MİLYON

Geride bıraktığımız 9 yılın özetini, şu anda kullandığımız paralarda görmek mümkündür. Tuvalete giriş ücretelerinin ne hale geldiğini hatırlayın.

Şu andaki paramız gururu temsil ediyor. Vatandaşlarımız pasaportuyla olduğu kadar cüzdanındaki parayla da gurur duyuyor. Her köşe başında döviz büroları vardı. Çünkü bizim paramızın değeri yoktu. Maaşı alan döviz bürosuna koşuyordu. Şimdi o döviz bürolarının tamamına yakını kapandı

Çünkü bizim paramızın onuru var artık. Şimdi tarihi bir adım atıyor, paramıza tüm dünyada kullanılacak bir simge kazandırıyoruz. Tıpkı Avro'nun doların, yenin, olduğu gibi.

BİLGİSAYARLARA SİMGE EKLENECEK

Bilgisayarlarda artık bu simgenin çıktığı tuşlar olacak.

Paradan sıfırların atılması, simge kazandırılması, asla ve asla teknik bir operasyon değildir.
paramıza yeniden itibar ve değer kazandırılması, bir milletin yeniden uyanması, şahlanması ve ben de varım diyerek küresel bir aktör olarak öne çıkmasıdır.

YUSUF HAS HACİP ÖRNEĞİ

Türkiye 9 yıl boyunca aldığı tedbirlerle ülkenin itibarını muhafaza etmiş, daha da güçlendirmiştir. Ben daha önce de ifade ettim,. 11. yüzyılda devlet adamlarına öğüt veren Yusuf Has Hacib, devletin haklarından bahsediyor. Devletin üzerinde 3 hakkı var. Halk devletine güvenecek, vergisini verecek. Dosta dost düşmana düşman olacak.

Daha da önemlisi bunun gerçekleşmesi için devlet halkına karşı sorumluluklarını yapacak. Ne yapacka devlet, yolları açacak, adalete hükmedecek, paranın ayarını koruyacak. Paranın ayarıyla oynamayacak. 11. yüzyıldan gelen bu vasiyeti, modern hakları da gözeterek adeta yol haritamız haline getirdik.

Yeni yollar inşa ediyoruz. Demokrasinin olduğu kadar ekonominin de önündeki en büyük engel olan çetelerle amansız şekilde mücadele ediyoruz. İleri demokratik standartları Türkiye'ye kazandırıyoruz. Paranın ayarıyla oynamıyor, oynanmasıyla da müsaade etmiyoruz.

FAİZLER DAHA DA DÜŞECEK

Enflasyon, vatandaşın cebinden yapılan modern hırsızlıktır. Aynı şekilde faiz, karşılıksız para basmak modern dolandırıcılıktır. Biz faizleri yüksek buluyoruz, düşüreceğiz. Enflasyon yüzde 10,5 e düşmüş durumda. Gecelik faiz, yüzde 51 den yüzde 11.5 a düştü

Hiçbir şekilde karşılıksız para basılmasına müsaade etmedik. 3 Kasım'ın ardından 2 gneel seçim, 2 halk oylamasına rağmen, popülizme tevessül etmedik.

Türkiye'nin IMF borcu, 23.5 milyar dolardı. böyle devraldık. Şu an, 2.3 milyar dolara düşmüş durumda. Nerden nereye geldik. Bu şekilde güçlenen bir Türkiye var. 9 yıl boyunca yaptığımız gibi önümüzdeki dönemde de 3 alandaki istikrardan taviz vermeyceğiz. Siyasi istikrar, fiat ve finansal istikrarı sürdüreceğiz. Mali disiplinden, disiplinli maliye politikalarından vazgeçmeyeceğiz.

Bankalarımızı sıkı denetledik, reformlar yaptık, karşılıksız para basmadık. Bugün farklı bir konumda bulunuyoruz. Avrupa'daki küresel gelişmeleri takip ederek, yolumuzda ilerlemeye devam ediyoruz"

YENİ SİMGE GÜVEN TEMALI

Toplantıda konuşan Başçı, "TL simge yarışması fikri 2011-2015 planında TL'nin tanıtılması amacıyla yer aldı. Yarışma takvimi içinde 8362 adet başvuru yapıldı. Finale 7 tasarım kaldı. 7 simge arasından birinci seçildi. Simge TL'nin güvenli liman haline geldiğini gösteriyor" dedi. Başçı, birincilik ödülüne layık görülen tasarımın Tülay Lale'ye ait olduğunu belirtti.

Başçı, Türk Lirası'nın yeni simgesinin altın oran uyumuna dikkat edilerek tasarlandığını kaydetti.

TL SİMGESİ İÇİN: ALTGR+T

Hazırlanan özel programla TL'nin simgesi AltGr+T tuşlarına basıldığında çıkacak. Vatandaşlar yazı tipi ve uygulamalarına Merkez Bankası'nın sitesinden erişebilecek.

DAHA ÖNCE ERTELENMİŞTİ

Merkez Bankası, TL Simge Yarışması sonuçlarının açıklanması ve TL simgesi olarak kullanılacak tasarımın tanıtımına ilişkin toplantının 22 Şubat tarihinde düzenleneceğini duyurmuştu.

Ancak TL simgesinin farklı bilgisayar ortamlarında güvenli şekilde uygulanabilirliğinin gösterimine ilişkin teknik çalışmaların tamamlanabilmesi için zamana ihtiyaç duyulduğu gerekçesiyle söz konusu toplantı ertelenmişti.

İŞTE TL'NİN YENİ SİMGESİ

simge.jpg

Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Olay Haberler

 
Copyright © 2012. Fiber Haber - Tüm Hakları Saklıdır
Powered by Blogger | Sitemap | Ping | Olay Haber | Spor