Son Dakika :
Home » » CHP'nin yeni tüzüğü yürürlükte

CHP'nin yeni tüzüğü yürürlükte

Gönderen: Unknown on 2 Mart 2012 Cuma | 11:34



CHP'nin çifte kurultayla yenilediği tüzüğü dün itibarıyla yürürlüğe girdi.
Parti yönetim organları seçiminde, artık isteyen her CHP'liye yönetim kadrosuna aday olma olanağı veren çarşaf liste yöntemi uygulanacak.
Kurultaylarda tüzüğe ilişkin taleplerinin bir bölümü kabul edilmeyen parti içi muhalifler, yeni süreçte çarşaf listeyi delerek örgüt yönetimlerine girmeye çalışacak.

CHP'nin yeni tüzüğü, parti içi muhalefetin işini kolaylaştıracak hükümler içeriyor. Yeni tüzüğe göre, haziranda yapılması planlanan kurultaya kadar tamamlanacak olan il ve ilçe kongrelerinde çarşaf liste yöntemiyle seçim yapılacak. Bu yöntem en çok oy alanın seçilmesi esasına dayandığı için muhaliflere çarşaf listeyi delerek yönetime girme fırsatı sunuyor. Ancak kongre üyelerinin onda birinin yazılı önerisi ve kongreye katılan üyelerin salt çoğunluğuyla yapılacak oylama sonucunda blok liste usulü ile de seçim yapılabilecek.

Tüzükte yer alan Parti Meclisi (PM) ve MYK'nın yapısıyla ilgili değişiklik maddeleri ilk olağan kurultayda işlerlik kazanacak. Bu düzenlemenin de 1 Mart'ta yürürlüğe girmesini isteyen Deniz Baykal, talebini kurultaya katılma şartı olarak gündeme getirmişti. Baykal'ın önerisi kabul edilseydi, 15 Mart'a kadar Parti Meclisi seçimi için yeni bir kurultaya gitmek gerekecekti. Kılıçdaroğlu ve ekibi öneriyi reddedince Baykal, kurultaya katılmamıştı.

1 Mart itibarıyla yürürlüğe giren başlıca düzenlemeler şöyle: "Genel başkanlığa aday olabilmek için delegenin yüzde 10'unun imzası yeterli olacak. Parti, Hazine yardımının yüzde 40'ını teşkilatlara dağıtacak. Parti organlarındaki kadın kotası yüzde 33, gençlik kotası yüzde 10 olacak. İl ve ilçe kongreleri ile kurultayda belirlenen parti meclisi seçimlerinde 'çarşaf liste' uygulanacak. Delege salt çoğunluğuyla blok liste de uygulanabilecek. Milletvekili adaylarının belirlenmesinde önseçim ve aday yoklaması öncelikli yöntemler olarak uygulanacak. Merkez yoklamasıyla belirlenen adaylar yüzde 15'le sınırlandırılacak. Önseçim yapılacak yerlere PM karar verecek. Yerel seçimlerde önseçim uygulanmayacak. Partide daha öne MYK üyeliği yapmış olanlarla TBMM başkanı, başkan vekili ve bakanlık yapmış olanlardan oluşan Onur Kurulu oluşturulacak."
Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Olay Haberler

 
Copyright © 2012. Fiber Haber - Tüm Hakları Saklıdır
Powered by Blogger | Sitemap | Ping | Olay Haber | Spor