Son Dakika :
Home » » Bu kararla Fransa'nın itibarı kurtarıldı

Bu kararla Fransa'nın itibarı kurtarıldı

Gönderen: Unknown on 1 Mart 2012 Perşembe | 07:21



Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Anayasa Konseyi'nin verdiği kararla Fransa'nın itibarını kurtardığını söyledi. Gül, kararın Fransa için önemine değindi
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov'le Türkmenistan Parkı ve Mahtumkulu Heykeli'nin açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Gül, tören sonrasında sözde Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasanın, Fransa Anayasa Konseyi tarafından iptal edilmesini değerlendirdi.
Cumhurbaşkanı Gül, mahkemenin verdiği kararla Fransa'nın itibarını kurtardığını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Anayasa Konseyinin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasayı iptal etmesini değerlendirirken, ''Anayasa Mahkemesinin bu kararı şunu gösteriyor; kurumların ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor. Anayasa Mahkemesi aslında bu kararı vermekle Fransa'nın itibarını kurtardı. Fransa'da düşünce özgürlüğünün, resmi devlet görüşleri dışındaki görüşlerin savunulabileceğini ve ifade edilebileceğini söyleyerek Fransa'yı kurtardı'' dedi.
Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov ile Dikmen Vadisi 3. Etap'taki Türkmenistan Parkı ve Türkmen yazar, şair ve felsefeci Mahtumkulu heykelinin açılışına katılan Gül, gazetecilerin Fransa Anayasa Konseyinin kararını nasıl değerlendirdiğine ilişkin sorularını yanıtladı.
Yasanın hazırlanma aşamasında, tasarının kabul edilmesi halinde Fransa'nın kendi değerleriyle ters düşeceği uyarısında bulunduklarını anımsatan Gül, bunun, düşünce özgürlüğünü kısıtlayan, devlet görüşünün dışında görüşü olan düşünür, bilim adamları, tarihçi ya da her kim olursa düşüncesini yazmasını yasaklayan bir yasa olacağını hep söylediklerini belirtti.
Böyle bir durumun Fransız demokrasisine gölge düşüreceğini de anlattıklarını ifade eden Gül, Fransa Meclisindeki İhtisas Komisyonu ve Anayasa İhtisas Komisyonunun da bu yönde görüş bildirdiğini kaydetti.
İhtisas Komisyonunun fikrinin dinlenmediğini ve siyasi bahanelerle yasanın çıkarıldığını belirten Gül, şöyle devam etti:
''Anayasa Mahkemesinin bu kararı şunu gösteriyor; kurumların ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor. Anayasa Mahkemesi aslında bu kararı vermekle Fransa'nın itibarını kurtardı. Fransa'da düşünce özgürlüğünün, resmi devlet görüşleri dışındaki görüşlerin savunulabileceğini ve ifade edilebileceğini söyleyerek Fransa'yı kurtardı.
Türkiye ile Ermenistan arasındaki tarihe dönük ihtilaf aslında iki ülke arasında halledilebilecek bir şeydir. Eğer üçüncü ülkeler bu işe girerlerse bu çok yanlış olur, yardımcı olmazlar, tam tersine işin içinden çıkılmaz hale getirirler. Türkiye'nin Ortak Tarih Komisyonu çok cesurca ortaya konan bir fikirdir. Hatta biz bir adım daha ileriye giderek, 'eğer üçüncü bir ülke konuyla samimi olarak ilgileniyorsa, ortak tarih komisyonuna katılarak, katkılarını verir' dedik. Bu konuda Türkiye samimidir. Üzücü olan bir şey de şu; seçim vakti yaklaşmış, seçim safhasına girilmiş. Bu tip konuları seçim propagandasına alet etmek, istismar yapmak gerçekten çok ayıp bir şeydir. O bakımdan da Fransa Anayasa Mahkemesi böyle bir ayıbı durdurmuş oldu. Fransa'ya itibar kazandırmış oldu.''
Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Olay Haberler

 
Copyright © 2012. Fiber Haber - Tüm Hakları Saklıdır
Powered by Blogger | Sitemap | Ping | Olay Haber | Spor