Son Dakika :
Home » , , , , » TİKA-UNDP'den örnek işbirliği

TİKA-UNDP'den örnek işbirliği

Gönderen: Unknown on 28 Şubat 2012 Salı | 10:32



TİKA Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er, BM Kalkınma Programı Orta Asya Ülkeleri Temsilcileriyle Ankara’da bir toplantı yaptı. Mehmet Süreyya Er toplantıdaki konuşmasında UNDP ve TİKA arasında ciddi bir işbirliği potansiyeli bulunduğunu, Türkiye’nin kamu ve özel sektörde son yıllarda kazandığı bilgi birikimi ve deneyimleri uluslararası işbirliği teşkilatlarıyla Türk Cumhuriyetleri’ne taşımaktan memnuniyet duyacaklarını bildirdi. Er, Orta Asya ülkelerinde yer alan UNDP temsilciliklerinin yapacakları çalışmalar için TİKA Program Koordinasyon ofisleriyle işbirliğine geçebileceklerini, söz konusu görüşmeler sonucunda TİKA’ya iletilecek proje tekliflerinin önemle değerlendirileceğini belirtti.

BDT TEMSİLCİSİ: TÜRKİYE’NİN BÖLGESEL VE KÜRESEL LİDERLİK POTANSİYELİ YANSIYOR

TİKA’dan yapılan açıklamaya göre, uluslararası bir toplantı için Türkiye’de bulunan temsilcilerle görüşmede UNDP Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu Bratislava Bölge Merkezi yetkilisi Dimitri Mariyashin,Türkiye ile UNDP arasında imzalanan anlaşmaların, UNDP için önceliğe sahip ülkelerde kalkınma işbirliği adına, Türkiye’nin bölgesel ve küresel liderlik potansiyelini yansıttığını bildirdi. Mariyashin Türkiye-UNDP ortaklık çerçevesi anlaşmasının imzalanmasından bu yana süren çalışmalarda Türkiye’nin en az gelişmiş ülkelere kalkınma yardımı sağlama, özel sektörü geliştirme, toplumsal cinsiyet, afet yönetimi, üçlü işbirliği modelleri gibi konularla Somali gibi yeni işbirliği potansiyeli taşıyan ülkelerde işbirliği adına önemli mesafeler kaydedildiğini belirtti.

Mariashin, TİKA ile işbirliği adına İstanbul Özel Sektörü Geliştirme Merkezi’nin özellikle kalkınmakta olan ülkelerde özel sektörün desteklenmesi adına önemli bir kazanım olduğunu, ülke düzeyinde kamu ve özel sektör altyapılarının desteklenmesi ve bu sahalarda özel sektör yatırımlarının teşviki uzun süreli sürdürülebilir işbirliğine, bölgesel düzeyde kırsal kalkınma adına tarım sektöründe inovasyon çalışmalarına ihtiyaç olduğunu ifade ederek, üçlü işbirliği ve yardım etkinliği alanlarında da TİKA ile işbirliği yapmak istediklerini dile getirdi.

UNDP Tacikistan temsilcisi Aleksandr Zuev ise küresel düzeyde en büyük kalkınma işbirliği programlarının 45 milyon ABD dolarlık bir bütçe ile Tacikistan’da yürütüldüğünü, ülkede çok iyi bir kalkınma yardımı dağıtım mekanizması kurduklarını bildirdi.

Kızgızistan temsilcisi Aleksandr Avenassov ülkede siyasi istikrarın sağlandığını, ancak hala bazı bölgelerde ciddi sosyo-ekonomik sıkıntılar bulunduğunu, bu sorunların Kırgız iç siyasetinde yeni gerginliklere neden olma potansiyeli bulunduğunu bildirdi. Avenassov bu nedenle UNDP Kızgızistan temsilciliği olarak yeni dönemde bölgesel kalkınma stratejisi geliştirdiklerini ifade etti.

UNDP Kazakistan temsilcisi Ekaterina Paniklova ise TİKA ile Kazakistan özel sektörünün kaldırılması için başarılı bir işbirliği yaptıklarını, Kazakistan’ın kalkınmakta olan bir ülke olmasına karşın bölgesel düzeyde ciddi gelişmişlik farkları bulunduğunu belirtti. Kazak kamu ve özel sektöründe yapısal reformların sürdüğünü, Doğu Kazakistan’da bölgesel ve yerel kalkınma adına farklı projelerinin olduğunu ve bu alanlarda TİKA ile yeni işbirliği programı geliştirmek istediklerini ifade etti.

ANKA
Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Olay Haberler

 
Copyright © 2012. Fiber Haber - Tüm Hakları Saklıdır
Powered by Blogger | Sitemap | Ping | Olay Haber | Spor