Son Dakika :
Home » , , , , » Davutoğlu: Irak'ta yoktuk Suriye'de varız

Davutoğlu: Irak'ta yoktuk Suriye'de varız

Gönderen: Maykıl on 27 Şubat 2012 Pazartesi | 05:50



Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Tunus'taki Suriye'nin Dostları Grubu'nun ilk toplantısının ardından Suriye'ye uluslararası müdahale olasılığının masada olduğunu belirterek "Sorumluluk bizden gitti. Her şey masada. Suriye'de masadayız" dedi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Beşar Esad'a karşı, 69 ülkenin Suriye Ulusal Konseyi'ni tanıdığı Suriye'nin Dostları Grubu'nun ilk toplantısının ardından uluslararası müdahale ihtimalinin masada olduğunu belirterek, "Sorumluluk bizden gitti. Her şey masada. Irak'ta masada yoktuk, Suriye'de masadayız" dedi.

Davutoğlu, Irak'a müdahale sürecinde Türkiye'nin masada olmadığını, 2004'e kadar Kürt gruplarla teması dahi olmadığını vurgulayarak Türkiye'nin bundan sonra çevre bölgelerle ilgili konularda masada olacağını söyledi.

İşte Davutoğlu'nun Tunus-İstanbul yolunda yaptığı açıklamalar:

MÜDAHALE: Şunu bilin her şey masada. Diplomatik çabaları artıracağız. İnsani yardım koridoru oluşturulursa onun da korunması gündeme gelebilir. Ama uluslararası toplumun sessiz kalması söz konusu olamaz. Biz Libya gibi bir iç savaş istemiyoruz. Ama önümüzde çok riskli bir dönem var.

MASADAYIZ: Türkiye'nin geçmişte uluslararası topluma yön vermekte etkisiz kaldığının örnekleri Minsk süreci, Dayton Barış Anlaşması, Saddam sonrası Irak. Eskiden aman bize bulaşmasın denirdi. Minsk sürecini düşündüğümde için yanıyor. Oysa Türkiye Madrid'de masada olmalıydı. Dayton süreci de başka yerlerde belirlendi, zorunlu müdahil olduk. Irak'ta, Ankara Süreci dışında etkili olduğumuz dönem yok. 2004-2005'e kadar Irak'taki gruplarla temas dahi yoktu. Ama bundan sonra biz masada olacağız, söz söyleyeceğiz. Tıpkı Somali'de olduğu gibi.

RUSYA VE İRAN'A: Eğer bir Suriye masası varsa doğal olarak en önde olmamız lazım. Artık küresel bölgesel ölçekte tüm masalarda varız. Tüm çabalara rağmen Rusya ve İran ile görüş ayrılığımızı gideremedik. Ama bunun sorumluluğu bizde mi? Sürecin başında İran'a gittim, ABD'den önce Rusya'ya gittim. Biz dedik ki bu süreçte kimse negatif rol oynamasın, uluslararası toplum birlikte hareket etsin. Ama böyle bir kan akarken görüş ayrılıkları var diye yürüttüğünüz inisiyatiften geri kalamazsınız. Birileri buna göz yumuyor diye bizim susmamızı kimse beklemesin.

SORUMLULUK BİZDEN GİTTİ: Biz geriye çekilip ne olursa olsun demiyoruz. BM'de kabul edilen kararı benimseyen ülkelerle aktif diplomasi yürütüyoruz. Yolun bittiği yerde yeni yol açacağız. Rusya ve İran'la görüşmeye devam edeceğiz ama bunun sorumluluğu bizden gitti. Bu kadar aktif olan ülkenin konjonktürel sıkıntıları olacak, mülteciler gibi görüş ayrılıklarına düşeceksiniz. Ama görüş ayrılığı var diye inisiyatif almaktan geri duramazsınız. Esad'ın bir B Planı da varsa uygulanmaması için her şeyi yapacağız.

Tunus dönüşü sürpriz doğumgünü

Bakan Davutoğlu'nun 26 Şubat olan doğum gününü THY ekibi 2 gün önce uçakta kutladı. Sürpriz kutlamaya Tunus'tan birlikte döndüğü Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja da katıldı. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başbakanlığı döneminde yaşadığı hayatının en ilginç doğumgününü şöyle anlattı: "2003'te gece gündüz Irak konusunda çalışıyorduk, bir yandan da Kıbrıs için Annan süreci vardı. Otelde odama gittim. 5 dakika sonra 'Başbakan sizi çağırıyor' diye telefon aldım. Büyük bir telaşla koştum. Gül ve ekibi pastayla beni bekliyorlardı. Kriz olmadığını görünce çok rahatladım" dedi.

Obama: Tüm araçları kullanacağız

ABD Başkanı Barack Obama, ABD ve müttefiklerinin Suriye'de masum insanların katledilmesini önlemek için baskıyı artıracağını ve "eldeki tüm araçları" kullanacağını söyledi.

"Uluslararası toplumun bir araya gelmesi ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a değişim zamanının geldiği yönünde net mesaj göndermesinin bir zorunluluk olduğunu" belirten Obama, "Tunus'ta düzenlenen "Suriye'nin Dostları" toplantısındaki gelişmelerin cesaret verici olduğunu kaydetti.SABAH
Paylaş :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Olay Haberler

 
Copyright © 2012. Fiber Haber - Tüm Hakları Saklıdır
Powered by Blogger | Sitemap | Ping | Olay Haber | Spor